KategoriKaka

Krispiga havreflarn

Havreflarn

Havreflarn

Havreflarn

Tid: ca 20 min
Antal: ca 30 st

Ingredienser:

100 g margarin eller smör
3 dl havregryn
1 ägg
1,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull eller i en mikro. Vispa sedan ägget i en skål och lägg till det smälta smöret. Blanda havregryn, socker, vetemjöl och bakpulver i en bunke och häll ner smör- och äggblandningen i den. Blanda allt och klä en plåt i bakplåtspapper. Ta en sked och gör små klickar av smeten på plåten. De ska vara lika stora som en enkrona. Grädda havreflarnen i ugnen i 10-12 minuter beroende på ugnstyp. När havreflarnen är klara tar man bakplåtspappret med flarnen och flyttar de från plåten. När de har svalnat kan man långsamt ta loss de från pappret och servera de.

Key lime pie

Key lime pie

Servering

Tid: ca 30 min

Ingredienser:

Till kakbotten:
20 digestivekex
125 g smör eller margarin

Till fyllningen:
5 äggulor
4 dl kondenserad mjölk
1 dl pressad lime (4-5st limefrukter)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och krossa kexen. Blanda smöret med kexsmulorna och tryck ut kexblandningen i en rund form. Grädda botten i 5 minuter. Medan botten gräddas, rör ihop äggulorna med den kondenserade mjölken och limesaften. När botten gräddats låter man den svalna innan mjölkblandningen hälls över. Sedan gräddar man hela kakan i 15 min. När den är klar låter man den svalna och lägger den sedan i kylen eller frysen. Vid servering kan man garnera med grädde och limeskivor.

 

Kladdkaka med kokostosca

Tid: ca 40 min

Kladdkaka med kokostosca

Kladdkaka med kokostosca

Ingredienser kaka:

  • 200 g margarin
  • 5 ägg
  • 4 dl socker
  • 0,75 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

 

Ingredienser kokostosca:

  • 200 g kokosflingor
  • 100 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 msk grädde
  • 1,5 dl ljus sirap

 

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Klä en ungfast form gärna en mindre bakplåt med hög kanter med bakplåtspapper. Kläck äggen och tillsätt socker vispa poröst i en bunke.

Smält margarinet antingen i en kastrull på plattan eller i en skål i micron. Mät upp de torra ingredienserna och blanda varsamt i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget i ägg blandningen.

Efter att alla torra ingredienser blandats i kan du försiktigt hälla i det smälta margarinet. Se till margarinet blandas ut väl. Häll över smeten med hjälp av en slickepott i den klädda bakplåten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Under tiden gör du toscatäcket genom att smälta samman alla ingredienser i en skål.

Låt sjuda i några minuter tills dess att smeten tjocknat.

Efter att kakan gräddats klart ta ut den ur ugnen och bre på kokossmeten och gör in den i ugnen på nytt 10-15 min tills kokosen fått färg.

Skär i små rutor och bjud dina vänner på!

Klädd bakplåt

Klädd bakplåt

Kladdkaka med kokostosca

Kladdkaka med kokostosca

Kladdkakssmet

Kladdkakssmet

Kokostosca

Kokostosca

Färdig kokostosca

Färdig kokostosca

Färdiggräddad kladdkaka med kokostosca

Färdiggräddad kladdkaka med kokostosca

Toscakaka med färska hallon

God toscakaka

Denna goda toscakaka serveras med färska hallon och vispad grädde.

Tid: 1 h

Toscakaka

Så här ser toscakakan ut när den är färdig! 🙂

Ingredienser för kakbotten:
100 gram smör
2dl vetemjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Ingredienser för toscatäcke:
100 gram smör / margarin
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
100 gram mandelspån

Gör så här:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader, smörj en form med avtagbar kant. Bröa med mjöl eller ströbröd.

Smält 100 g smör i en kastrull, efter att smöret smält dra av kastrullen från den varma plattan och låt smöret svalna lite.

Kläck 2 st ägg i en bunke och tillsätt 2 dl strösocker. Vispa ihop till en vit porös smet. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål med hjälp av en sked.

Häll mjölken i det smälta smöret och börja vänd ner mjölblandningen försiktigt i bunken med de uppvispade äggen med hjälp av en slickepott lite i taget. Efter att hela mjölblandningen vänds ner kan du börja försiktigt hälla i smör och mjölkblandningen. Fortsätt att vända med hjälp av slickepotten.

Häll över smeten i den bröade kakformen och sätt in den i mitten av ugnen. Låt grädda i 30 min.

Efter att kakan gräddats i ugn i ca 30 min tar du ut den ur ugnen, höjer gradantalet till 200.

Smält smöret till toscatäcket, efter att smöret smält kan du tillsätta de övriga ingredienserna (strösocker, mandelspån och grädde). Sänk plattan till medelvärme och rör om i ca 2-3 min medan blandningen puttrar.

Bred sedan ut toscatäcket på den gräddade kakans topp, fördela jämt över kakan så hela toppen täcks.

Låt sedan kakan gräddas på nytt i ca 10 min i mitten av ugnen.

Tips! Servera gärna kakan med färska hallon och lättvispad grädde.

Det går också bra att ha stött kardemumma och frysta hallon i smeten för variation.