Färdig svampbobtårta

Färdig svampbobtårta

Ingredienser tårtbotten:

6 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning 1:

Snabb marsansås förpackning 2 påsar

Mjölk

 

Fyllning 2:

250 g frusna blåbär

ca 4 gelatinblad

1 dl socker

3 dl vispgrädde

 

Smörkräm:

200 g margarin rumstempererat

4 dl florsocker

3-4 tsk vaniljsocker

 

Sockerpasta inköpta på Panduro:

1 pkt ljusblå

1 pkt vit

1 pkt röd

1 pkt svart

1 pkt gul

1 pkt brun

 

Jag började någon dag i förväg att tillaga själva tårtbotten.

Först vispade jag ihop ägg och socker till en porös vit smet ca 4-5 min med hushållsassistent. Under tiden mätte jag upp bakpulver, mjöl och vaniljsocker i en bunke och blandade de väl med varann. Efter att ägget och sockret blivit tillräckligt poröst stängde jag av hushållsassistenten och vände ner mjölblandningen med en slickepott lite i taget så att den uppvispade luften i smeten inte skulle försvinna.

Jag smorde en avlång ugnsform ca 40*20 cm och mjölade formen med vetemjöl.

Slog på ugnen på 175 grader i ca 30-40 min beroende på ugn. Hällde försiktigt över smeten från bunken till långpannan och körde in i ugnen när temperaturen hade uppnått.

Efter att kakan var klar lät jag den svalna helt innan jag skar upp den i 3 våningar.

Sen la jag de på varann igen och klädde kakan med plastfolie och aluminium och la den i frysen i ett par dagar.

När det var dags för kalas så tog jag fram tårtbotten och under tiden  den stod och tinade i rumstemperatur började jag med blåbärsmoussen.

Jag blöt la gelatinbladen i kallt vatten och började tina blåbären genom att sätta på en kastrull på plattan och hällde i blåbären. Jag valde att ha ca 2 msk vatten i så att det inte skulle brännas vid. När blåbären var tillräckligt uppvärmda hade jag i de blötlagda gelatinbladen och med omrörning löstes de upp. Jag mixade blåbären till en jämn smet så att det inte skulle bli blåbärsbitar i moussen.

Vispade upp vispgrädde som jag sedan blandade med den då svalna blåbärssmeten. Vänd försiktigt med en slickepott så att luften inte går ur den vispade grädden. Låt svalna i kylskåp i ca 1-2 h.

Rör ihop den snabba marsankrämen enligt förpackningens råd och låt den stelna något innan du placerar den på första våningen på tårtbotten. Ta sedan ut moussen från kylskåpet och fördela jämnt och fint över andra tårtbottsvåningen.

Sedan lägg på sista delen av kakbotten uppe på moussen, klä hela utsidan av tårtbotten och uppe på med smörkräm då sockerpastan inte tål grädde.

Låt stå i kylen i ca 15 min, under tiden börjar du med att kavla ut den gula sockerpastan som ska täcka ca 1/2 tårtan. Går bra att finjustera med en kniv eller en pizzaskärare efter att du lagt på den gula sockerpastan på tårtan så att den ser någorlunda rak ut. Börja sedan kavla ut den vita sockerpastan som ska täcka ca 1/3 av den otäckta kakbotten. Skär ut krage till skjortan och lägg på.

Kavla sedan ut den bruna sockerpastan och täck den sista delen av tårtan med den. Den ska föreställa Svampbobs byxor. Kavla sedan ut svampbobs ögon och placera dem på lämplig plats på den gula delen, tänk på att du ska få plats med både näsa och mun. Kavla ut 2 vita runda halvstora cirklar och sedan 2 mindre ljusblåa cirklar som iris och du kan sedan forma den svarta pupillen med hjälp av fingrarna och tryck till med hjälp av lite vatten.

Använd den bruna sockerpastan till att skapa munnen. Forma två framtänder med den vita sockerpastan i form av fyrkanter. Gör tungan av den röda sockerpastan genom att trycka ut ett hjärta med en liten pepparkaks hjärtform och sedan dela den på bredden så att du bara har översta delen på hjärtat om ska föreställa tungan.

Jag gjorde en näsa genom att ta den gula sockerpastan och forma som en kort liten orm nästan fast ganska tjock, den stack jag en tandpetare till hälften igenom nästan och sedan andra hälften stack jag ner i tårtan så att näsan kunde stå upp. Jag ringlade tunn svart sockerpasta runt ögonen, frivilligt om man vill ha runt munnen med.

Ben och armar kan ni se i videon jag tidigare la upp från youtube hur de ska formas. Svårt att beskriva i text alla steg så jag rekommenderar er till att kika på videon ett par gånger så ska ni se att det går hur bra som helst. Det här var mitt första försök och det vart okej, sonen vart nöjd och det var mitt mål.

Blåbärsmousse

Blåbärsmousse

Marsankräm

Marsankräm

Skivad tårtbotten

Skivad tårtbotten

Blåbärsmousse spacklad tårtbotten

Blåbärsmousse spacklad tårtbotten

Ihopsatt tårtbotten

Ihopsatt tårtbotten

Smörkräms spacklad tårtbotten

Smörkräms spacklad tårtbotten

Sockerpasta

Sockerpasta

Skuren sockerpasta

Skuren sockerpasta

Svampbob, skjorta och byxor

Svampbob, skjorta och byxor

Svampbob, skjorta, byxor med slips

Svampbob, skjorta, byxor med slips

Färdig svampbobtårta

Färdig svampbobtårta

Färdig svampbobtårta

Färdig svampbobtårta