Blombrytbröd, ett gott bröd

Tid: 2 h   Färdigt blombrytbröd

Ingredienser:
1 jäst
1 msk socker
3 dl mjölk
1 kg (~17 dl) mjöl
1 msk salt
2 dl vatten
1/2 dl olja
125 g smör eller margarin
1 ägg

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke och strö över sockret. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Låt blandningen stå i 5-10 min tills jästen smält naturligt.

Lägg sedan 14 dl mjöl i en bunke och lämna resten för utformning av degen. Blanda mjölet och saltet tillsammans med mjölkblandningen. Häll sedan vattnet och oljan i degblandningen. Blanda samman allt till en jämn deg och låt den jäsa under bakduk i ca 1 h.

Smält smöret och låt det svalna lite. Lägg sedan degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Tjockleken ska vara ca 1 cm. Ta något runt, exempelvis ett glas och tryck ut cirklar av degen. Smörj sedan varje cirkel med smör och placera de som på bilden i en smord plåt.

När man placerat alla cirklar i plåten så kan man fylla ut hålet i mitten genom att göra rosor av degen som blir kvar. Även dessa måste smörjas. Degen ska sedan jäsa i ytterligare 20 min innan gräddning.

Under tiden kan man värma ugnen på 200 grader. När jäsningen är klar vispar man ägget och penslar cirklarna och rosorna innan gräddningen. Brödet ska gräddas i cirka 40-45 min beroende på ugnstyp.

När brödet är klart ska man smörja det med smör igen och låta det stå i 5 min. Efter det vänder man på plåten och tar försiktigt ut brödet på en kökshandduk tills det har svalnat.

Prova att göra detta bröd, både gott att äta samt fint att bjuda på!