Tid: 1:40 h

färdiga frallor

Färdiga frallor

Ingredienser:

  • 50 g jäst för matbröd
  • 100 g margarin
  • 4,5 dl mjölk
  • 3 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 9-12 dl vetemjöl special

Börja med att smula jästen i en degbunke.

Värm mjölken fingervarmt ca 37 grader i en kastrull på spisen.

Tänk på att inte mjölken får vara varmare än det för då dör jästen.

Blanda degspadet tills dess att jästen löst upp sig helt.

Tillsätt strösocker, salt och halva mängden mjöl. Arbeta ihop förslagsvis med hjälp av en hushållsassistens. Tillsätt lite mjöl i taget tillsammans med rumstempererat mjukt margarin. Arbete till en jämn fin deg. Låt maskinen arbeta med degen i ca 5 min.

Täck degen med lite mjöl och en ren bakduk. Täpp gärna till så att ingen onödig luft kommer in. Låt jäsa i ca 1 timme.

Strö ut lite mjöl på en ren arbetsbänk. Ta ut degen från skålen och placera den på det utspridda mjölet. Arbeta försiktigt med degen till en lång korv.

Dela upp degen till 12 st mindre degar. Forma degarna i händerna till runda små bollar. Lägg de runda små degbollarna på en klädd bakplåt 6 st på varje plåt. Låt jäsa på nytt täckt med rena bakdukar i ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader under tiden degen jäser.

Efter att degarna jäst klart vispa upp ett kläckt ägg och pensla degarna.

Låt gräddas i ugnen ca 6-8 min beroende på vilken ugn man har.

Lägg de nygräddade bröden på ett galler för att svalna.

Njut av med lite smör och ost.