God toscakaka

Denna goda toscakaka serveras med färska hallon och vispad grädde.

Tid: 1 h

Toscakaka

Så här ser toscakakan ut när den är färdig! 🙂

Ingredienser för kakbotten:
100 gram smör
2dl vetemjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Ingredienser för toscatäcke:
100 gram smör / margarin
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
100 gram mandelspån

Gör så här:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader, smörj en form med avtagbar kant. Bröa med mjöl eller ströbröd.

Smält 100 g smör i en kastrull, efter att smöret smält dra av kastrullen från den varma plattan och låt smöret svalna lite.

Kläck 2 st ägg i en bunke och tillsätt 2 dl strösocker. Vispa ihop till en vit porös smet. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål med hjälp av en sked.

Häll mjölken i det smälta smöret och börja vänd ner mjölblandningen försiktigt i bunken med de uppvispade äggen med hjälp av en slickepott lite i taget. Efter att hela mjölblandningen vänds ner kan du börja försiktigt hälla i smör och mjölkblandningen. Fortsätt att vända med hjälp av slickepotten.

Häll över smeten i den bröade kakformen och sätt in den i mitten av ugnen. Låt grädda i 30 min.

Efter att kakan gräddats i ugn i ca 30 min tar du ut den ur ugnen, höjer gradantalet till 200.

Smält smöret till toscatäcket, efter att smöret smält kan du tillsätta de övriga ingredienserna (strösocker, mandelspån och grädde). Sänk plattan till medelvärme och rör om i ca 2-3 min medan blandningen puttrar.

Bred sedan ut toscatäcket på den gräddade kakans topp, fördela jämt över kakan så hela toppen täcks.

Låt sedan kakan gräddas på nytt i ca 10 min i mitten av ugnen.

Tips! Servera gärna kakan med färska hallon och lättvispad grädde.

Det går också bra att ha stött kardemumma och frysta hallon i smeten för variation.